Marconistraat 33, Barneveld
telefoon

Het belang van lokale journalistiek

31 oktober 2023

Lokaal en regionaal nieuws hebben een belangrijke functie binnen onze samenleving. Het is namelijk niet alleen een bron van informatie, maar ook een sturende kracht binnen onze gemeenschapsontwikkeling. Zo is het voor de democratie noodzakelijk dat lokale media de burger informeren, zodat die een weloverwogen keuze kan maken. Daarbij houden de media lokale bestuurders scherp en brengen ze belangrijke kwesties aan het licht. In dit blog vertellen we je nog veel meer over de kracht van de lokale journalistiek.

Lokale journalistiek moedigt betrokkenheid van de gemeenschap aan. Door plaatselijke problemen en kwesties onder de aandacht te brengen, worden mensen aangemoedigd om deel te nemen aan discussies, hun standpunten te delen en actief mee te doen aan de democratische processen. Dit draagt bij aan een levendige en actieve samenleving.

Brede rol voor lokale journalistiek

Elke gemeenschap heeft zijn eigen unieke cultuur en geschiedenis. Lokale journalistiek geeft een stem aan deze cultuur en identiteit door tradities, evenementen en kunst te belichten. Dit helpt niet alleen bij het behoud van cultureel erfgoed, maar ook bij het versterken van het gevoel van trots en saamhorigheid onder de inwoners. BDUmedia biedt een tal van nieuwssites en lokale kranten waar jouw lokale nieuws onder de aandacht wordt gebracht. Dit kan door middel van een regiotreffer of een sterk branded content-artikel.

Wist je dat zeven van de tien Nederlanders geïnteresseerd is in nieuws uit de omgeving? Dit laat zien dat Nederlanders erg betrokken zijn bij de actuele gebeurtenissen in hun omgeving. In dit blog duiken we verder in de cijfers!

Dichter bij de burger

Lokale journalistiek heeft een unieke kracht: zij is namelijk erg dicht bij de burger. Ze snijdt kwesties aan die direct invloed hebben op ons dagelijks leven, zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, veiligheid en lokale evenementen. Dankzij de berichtgeving hierover kunnen burgers exact bijhouden wat er gebeurt in de samenleving. Hierdoor kunnen zij weloverwogen keuzes maken waar dit nodig is. Dit kan bijvoorbeeld bij gemeenteavonden, gemeenschapsprojecten en alledaagse activiteiten. Lokale journalisten begrijpen de specifieke behoeften en uitdagingen van hun gemeenschap en kunnen diepgaander en gerichter verslag uitbrengen.

Wist je dat je met een social media-campagne van BDUmedia exact jouw regio kan bereiken? Onze professionals weten precies jouw lokale doelgroep te overtuigen met jouw unieke verhaal!

Als burger kun je de lokale journalistiek ondersteunen door:

  • Abonnee te worden op onze lokale kranten en nieuwswebsites;
  • Lokale adverteerders te steunen;
  • Actief deel te nemen aan burgerjournalistiek en nieuws te delen die in jouw gemeenschap speelt;
  • Deel te nemen aan lokale nieuws forums en gemeenschapsbijeenkomsten.

Berichtgeving in tijden van crisis

In tijden, zoals de COVID-19 pandemie, zijn de lokale journalisten vaak de eerste die het nieuws informatie lokaal verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de gemeenschap exact weet wat er lokaal gaande is en waar zij rekening mee moeten houden. Is het gemeentehuis bijvoorbeeld nog open? En kan ik nog naar de sportschool op de hoek van mijn straat? Dit is informatie die in deze tijden door de lokale media wordt aangeboden aan de burger.

Wil jij lokaal adverteren om bekendheid op te bouwen in jouw regio? BDUmedia is al 150 jaar de sterkte in lokale journalistiek. Neem vandaag nog contact met ons op en wij vertellen jouw verhaal via onze ijzersterke nieuwsmerken!

Terug naar overzicht