Marconistraat 33, Barneveld
telefoon

Jan Pieter: “Iets tastbaars in je handen hebben, zoals de krant, blijft magisch!”

29 februari 2024

Wie ben je?

Ik ben Jan Pieter Rottier, 31 jaar en van oorsprong kom ik uit Zwijndrecht. Ik woon met mijn vrouw en twee avontuurlijke zoontjes nu een klein jaartje in Voorthuizen.

Wat is je functie binnen BDUmedia en wat houdt die precies in?

Ik ben verslaggever bij de Barneveldse krant en samen met mijn collega’s breng ik het nieuws uit de gemeente Barneveld en omgeving. Ik fiets vaak en onderweg vallen mij regelmatig dingen op. Dat leidt regelmatig weer tot een nieuwsartikel, super leuk! 

De onderwerpen waar ik over schrijf gaan alle kanten op. Daardoor is mijn werk nooit saai. De ene keer schrijf ik een verhaal over een horecagelegenheid die van eigenaar wisselt en op het andere moment duik ik de lokale politiek in. Ik speur van alles op en ga ik alles tot op de bodem uitzoeken. Soms voel ik me net een detective haha!

Hoe lang werk je al voor BDUmedia en wat heeft je gemotiveerd om hier te komen werken?

Nog niet zo heel lang. Ik ben in oktober 2023 bij de BDU terechtgekomen nadat ik bij het NPO Radio 1-programma Spraakmakers als online redacteur heb gewerkt. Hier maakte ik onder andere artikelen van de radio-interviews en dit vond ik erg leuk om te doen. Toch kreeg ik steeds meer de drang om mijn eigen onderwerpen te bedenken en hier artikelen van te maken. De radiowereld is een hele leuke plek om te werken, maar iets tastbaars in je handen hebben, zoals de krant, blijft magisch!

Wat maakt BDUmedia een unieke werkplek volgens jou?

Over mijn eigen afdeling kan ik zeggen dat de betrokkenheid bij elkaar ontzettend hoog is. Er heerst een groot teamgevoel: we maken de krant echt met elkaar. We werken samen aan één doel: de krant van vandaag. Iedereen heeft hier zijn eigen taken en bijdragen in en dit zorgt ervoor dat wij elke keer weer een mooi gevulde krant kunnen neerleggen bij onze trouwe lezers. Door de hoge betrokkenheid ontstaan er ook warme banden met de collega’s en dit zorgt ervoor dat ik op een fijne werkplek kan werken.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Daniëlle Bronk, online campagnemanager bij BDUmedia? Klik dan hier!

Wat zijn je persoonlijke interesses en hobby's buiten het werk?

Mijn gezin! Ik vind het ontzettend leuk om met mijn twee zoontjes lekker op pad te gaan. Doordat zij heerlijk nieuwsgierig zijn, is geen uitje saai. Onderweg blijven we vaak hangen bij wegwerkzaamheden. Kranen, shovels en graafmachines hebben een enorme aantrekkingskracht op ze – en stiekem ook op mij. Verder ga ik met mijn vrouw en kinderen graag naar het bos voor een frisse wandeling of pakken we een terrasje. Mijn guilty pleasure is lekker met een biertje een goede docu kijken of gewoon lekker Wie is de Mol of Married at First Sight.

Heb je ervaring in de mediabranche voordat je bij BDUmedia kwam werken?

Nadat ik was afgestudeerd, ben ik eerst als freelancer aan de slag gegaan voor onder andere het AD, Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad. Vervolgens ben ik in de vakmedia terechtgekomen. Ik begon als redacteur over verkeer en openbaar vervoer en gaandeweg werd mijn functie steeds breder. Zo organiseerde ik beurzen, congressen en webinars én presenteerde ik. Na een aantal jaar was ik toe aan een andere job en ben ik bij NPO Radio 1 terechtgekomen. Een fijne plek waar ik ontzettend veel heb geleerd en waar ik met veel plezier heb gewerkt!

Kun je ons een typische werkdag beschrijven? Wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden in jouw rol?

Rond een uur of 9 beginnen wij met een redactieoverleg en hier bespreken we de planning wat er in de krant van die dag komt te staan. Wat komt er op de voorpagina? Welke artikelen zijn er al klaar en welke moeten nog gemaakt worden? Wat voor foto’s gaan we gebruiken? Allemaal vragen die de revue passeren tijdens dit overleg. Daarna gaan we aan de slag met schrijven. Is een artikel gereed, dan doen we zelf de vormgeving. Om half één moeten alle pagina’s gereed zijn want dan gaat alles naar de drukker, aan de overkant van de weg. Einde van de middag valt de krant bij de lezer op de mat. Soms is het tot de deadline flink stressen. Maar dat maakt het ook wel weer leuk. Het is gelukkig nog nooit voorgekomen dat de krant niet verscheen of niet klaar was.

Waar ben je het meest trots op sinds je bij BDUmedia bent begonnen?

Het gevoel dat ik op mijn fiets zit aan het einde van de dag met in mijn achterhoofd de gedachte: het is ons weer gelukt om een mooie krant af te leveren, vol afwisselende verhalen. Daarnaast blijft het altijd leuk om je eigen verhalen terug te lezen in de krant. En dan vergeet ik bijna de site: het is kick om te zien als verhalen goed gelezen worden of veel reacties oproepen. Zeker als je er veel tijd in hebt gestoken.

Heb je een levensmotto of een favoriet citaat dat je met anderen zou willen delen?

Ik ben er een beetje te nuchter voor eerlijk gezegd. Maar ik hoorde ooit een keer in een liedje de zin: Will we ever go to Mars, or only eat the candybars? Die vond ik wel treffend. Hier zit mijn nieuwsgierigheid in verstopt. Maar het is ook een hele creatieve zin en daar houd ik ook enorm van. Op de redactie gonst het altijd van de woordgrappen. En wat je ook terugleest in de zin, is mijn zwakke punt: snoep!

Terug naar overzicht