Marconistraat 33, Barneveld
telefoon

Boeken

Veluwe

Bier brouwen op de Veluwe

Evert de Jonge (Schaffelaarreeks 5) 9789087881528 Hardcover, 23×23 cm 166 pagina’s. Prijs: € 19,95,- 
Voor iedere speciaalbierliefhebber, en perfect voor het najaar, bierseizoen bij uitstek. In woord en beeld doet Evert de Jonge de rijke Veluwse brouwerijgeschiedenis uit de doeken, met als afsluiter een tocht langs alle hedendaagse brouwerijen en biergilden.

Winter op de Veluwe – Binnen en buiten genieten

Jeanne Dijkstra / Jan Bartelsman 9789087881559 Gebonden, 17×24 cm 224 pagina’s Prijs: € 19,95,- – De Veluwe, met zijn rijke historie, zijn folklore en magie, verandert in de winter in een betoverend landschap. Dit boek neemt de lezer mee in een zwerftocht over de winterse Veluwe, met oude verhalen en nieuwe mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit. Restaurant de Echoput laat de lezer nog eens extra genieten door de fantastische winterrecepten van haar chef-koks, uiteraard allemaal met ingrediënten uit de eigen omgeving. Proef de winter op de Veluwe in al haar facetten!

Schemergoud – Veluwse verhalen uit bos en veld

Marti Jansen 9789087880705 Hardcover, 17×24 cm 112 pagina’s Prijs: € 5,95,- – De Veluwe was en is een streek die een uitstekend natuurlijk decor biedt voor verhalen die met een waas van geheimzinnigheid zijn omgeven. Verhalen die een sfeer van huivering, maar ook van warmte uitstralen. Schemergoud vertelt onder meer de verhalen van de schepers van Hoog Buurlo, van het Bos van de Dansende Bomen, van de echoput en van de geknielde man van Vierhouten. Tussen al deze Veluwse parels blinkt een zuivere diamant in de vorm van het Nationaal Park De Hoge Veluwe waarin alle Veluwse landschappen en verhalen vertegenwoordigd zijn. Marti Jansen beschrijft de Veluwe en haar bewoners als geen ander. In een sfeer waarin het goud van de schemer oplicht en herinneringen levend worden gehouden, kunt u meegenieten van de Veluwe en haar verhalenrijke verleden.

De hutten van het Barrebos – een idealistische enclave op de Veluwe

(Schaffelaarreeks 41) Afke van der Toolen 9789087880316 Gebonden, 21×21 cm 96 pagina’s Prijs: € 6,95,- – In ‘De Hutten van het Barrebos’ vertelt Afke van der Toolen de opmerkelijke geschiedenis van een klein landgoed nabij het Veluwse dorp Hulshorst. Een landgoed dat al sinds 1925 bestaat, maar dat zo verscholen ligt dat menig Hulshorster er zelfs nu nog nooit van heeft gehoord. De schrijfster publiceerde in oktober 2007 Laatste huis, een literair portret van een hospice (Uitgeverij Contact).

Groeten van de Veluwe en het Rijk van Nijmegen – toerisme uit vervlogen tijden

Ruud Hamel 9789087881757 Gebonden, 14,8×21 cm 116 pagina’s Prijs: € 15,00,- – Dit boek is een heerlijke reis terug in de tijd. Het vertelt over hoe men begin vorige eeuw al op vakantie ging, op de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen. Ruud Hamel heeft uit zijn grote collectie oude ansichten en foto’s de mooiste plaatjes bij elkaar gezocht, waardoor de lezer als het ware een fotoalbum instapt. Een boek vol nostalgie, herkenning en heimwee!

Groot Veluws doeboek – meer dan 70 tips voor bijzondere uitjes op de Veluwe

Peter-Jan Vermey 9789087881733 Paperback, 14,5×21 cm 160 pagina’s Prijs: € 12,95,- – De Veluwe: een prachtig stuk Nederland waar zoveel te beleven en te doen is. Soms zie je door de vele bomen de uitgestrekte bossen niet meer. Het Groot Veluws Doeboek biedt een ingang voor al die bijzondere uitjes en plekken op de Veluwe, en laat ze overzichtelijk de revue passeren. Wat te denken van natuurexcursies op de Hoge Veluwe, lammetjes kijken bij de diverse schaapskuddes die de Veluwe rijk is, struinen door de stuifzandgebieden of je smaakpapillen laten verwennen tijdens de Midzomerproeverij in Vierhouten? En dan hebben we het nog niet eens over de vele creatieve en sportieve mogelijkheden die de Veluwe biedt.  Dit boek geeft je gegarandeerd inspirerende ideeën voor de leukste tripjes en uitjes die een ultieme beleving van de Veluwe zullen verschaffen. Een boek om nog jaren plezier van te hebben!

Groot Veluws winterboek – 101 winterse uitjes en ideeën op de Veluwe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.div. auteurs 9789087881269 Paperback, 17×24 cm 200 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Er is geen regio in Nederland die zich beter leent voor een Groot Winterboek dan de Veluwe. Dit prachtige gebied vol natuurschoon en nostalgie biedt vooral in de winter een sfeer zoals we die kennen van vroeger, met nog ongetemde bossen, schaapsherders op de wilde hei, jachtstoofpotten, mistige plassen en knapperende haardvuren om verhalen bij te vertellen. Dit doe-en-beleef-boek verzamelt inspirerende praktische tips, recepten, weetjes, uitjes en dingen om te doen om dat échte wintergevoel te krijgen. Van paardrijden in een klassieke Hubertusjacht (in Epe), tot jezelf warmrennen in de Midwintermarathon (in Apeldoorn); van het brouwen van je eigen winterse likeurtjes tot het kneden van de perfecte sneeuwbal. Het wil iedereen inspireren om te genieten van de winterse sfeer zoals die ook vandaag in die regio nog intens beleefd wordt.

Op de hoogte van de Veluwe

Piet van Looijengoed 9789087880477 Hardcover, 17×24 cm 160 pagina’s Prijs: € 20,00,- – Voortkomend uit een oud Veluws geslacht en geboren en getogen midden in de Veluwse bossen, beschrijft Piet van Looijengoed de verhalen en belevenissen van zijn voorvaderen. Van net na het begin van de jaartelling tot de tijd waarin wij ons nu bevinden, wordt verteld wat de Veluwenaar met de Veluwe en de Veluwe met haar bewoners heeft gedaan. Het zijn vooral de Veluwe, geloof en natuur die de Veluwenaar gevormd hebben tot wat hij nu is. Trots op zijn gezin, zijn land en zijn bezit, maar ook behoudend, gesloten, standvastig en wars van veranderingen; dat is de typering die Van Looijengoed van de Veluwenaar geeft. Achter deze façades tref je een behulpzaam en vredelievend mens. De Veluwe is van een bar en bijster land gevormd door de ijzerindustrie, de houtskoolproductie, de ekers en de vele tienduizenden schapen tot een gebied dat nu bewonderd en gezocht wordt en geliefd is bij velen die er rust voor lichaam en geest zoeken. Ruim vijftien jaar zoeken en snuffelen, van neerknielend bij het gentiaanblauwtje, tot opkijkend naar de zon, de maan en de sterren, hebben geresulteerd in een boek van ruim 160 pagina’s en vele foto’s.

Aan water nooit gebrek

Gerard van Bruggen (Schaffelaarreeks 55) 9789087881986 Hardcover, 23×23 cm 204 pagina’s Prijs: € 9,95,- – In dit boek gaat u mee op een bijzondere ontdekkingstocht over de Veluwe en haar oude industrieën: langs fabriekshallen en productiebedrijven, ateliers en technische laboratoria. De tocht voert langs bestaande bedrijven als fietsfabrikant Gazelle, deurenfabriek Krepel en verf- en inktfabriek Talens, maar ook langs verdwenen steenfabrieken en papiermolens. De vele illustraties geven een boeiende kijk in dit rijke verleden van bedrijven die veelal niet meer bestaan, maar die een bijzonder rijke geschiedenis kennen en met elkaar delen dat water een voorwaarde was voor hun bestaan. De ene keer is het water de grondstof waarmee gewerkt wordt, de andere keer levert het de energie voor een fabricageproces en weer een andere keer bepaalt het water de plaats van vestiging voor de industrie vanwege de aan- en afvoermogelijkheden. Aan water gelukkig nooit gebrek!

Barneveld en omstreken

Barneveld in sepia – De gemeente Barneveld in de 19e eeuw

Ruud Hamel 9789087881757 Gebonden, 14,8×21 cm 116 pagina’s Prijs: € 15,00,- – Dit boek is een heerlijke reis terug in de tijd. Het vertelt over hoe men begin vorige eeuw al op vakantie ging, op de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen. Ruud Hamel heeft uit zijn grote collectie oude ansichten en foto’s de mooiste plaatjes bij elkaar gezocht, waardoor de lezer als het ware een fotoalbum instapt. Een boek vol nostalgie, herkenning en heimwee!

Lunteren, een historische studie

P. Hoekstra 9789087881542 Gebonden, 23×23 cm 252 pagina’s Prijs: € 9,95,- – ‘Uit het verleden van Lunteren’ en ‘Lunteren, een historische studie’, de twee boeken die dr. P. Hoekstra over de geschiedenis van Lunteren schreef in 1982 en 1989, zijn sinds lang uitverkocht, maar er is nog altijd vraag naar. De kwaliteit van de boeken was dan ook hoog. In deze uitgave heeft Hans Berende de twee delen gebundeld, herzien en bovendien aangevuld met nog niet eerder in boekvorm verschenen krantenartikelen van Hoekstra. Dit boek is daarom een nog completer overzicht van de geschiedenis van Lunteren geworden en zal ook de nieuwe lezer aanspreken.

Kootwijkerbroek, ‘n veerkrachtige gemeenschap

Gerjan Crebolder 9789087881894 Gebonden, 23×23 cm 320 pagina’s Prijs: € 24,50,- – Kootwijkerbroek… ‘n veerkrachtige gemeenschap is het zevende en laatste deel in een serie boeken over de geschiedenis van de dorpen in de gemeente Barneveld die in de Schaffelaarreeks wordt uitgebracht. Het werd geschreven en samengesteld door de oud-gemeentearchivaris van Barneveld, Gerjan Crebolder, de natuurkenner en publicist Gerrit de Graaff, de archeoloog Peter Schut, de Barneveldse archiefmedewerker Dick Veldhuizen, alsmede Henk Brons, Wim Meijer en Frans Rozemond die de kerkgeschiedenis voor hun rekening namen, Arend van der Horst en opnieuw Frans Rozemond voor een deel van de onderwijsgeschiedenis, Henk Brons beschreef de geschiedenis van de molen en Gert Kuijt die van enkele boerderijen.

De Glind, de geschiedenis van een dorp in de Gelderse Vallei

Gerjan Crebolder 9789087880286 Gebonden, 23×23 cm 264 pagina’s Prijs: € 9,95,- – De Glind, de geschiedenis van een dorp in de Gelderse Vallei is het vijfde deel in een reeks boeken over de geschiedenis van de Barneveldse dorpskernen. U kunt lezen over de natuur, kunst en cultuur en de geschiedenis van dit bijzondere dorp. Natuurlijk is er ook aandacht voor de ‘Rudolphstichting’ en het jeugddorp De Glind. ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meest Vreemdelingen uit Münsterland, over de migratie van Münsterlanders naar Barneveld gedurende de 18e en 19e Eeuw

Gerjan Crebolder / A. Draaisma 9789087881962 Gebonden, 23×23 cm 192 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Gedurende de achttiende en negentiende eeuw vestigden zich in Barneveld migranten, afkomstig uit het Münsterland. Wat waren de redenen voor hun vertrek, waarom kozen zij – allen katholiek – juist voor het overwegend protestantse Barneveld, en niet voor andere plaatsen op de Veluwe? Wat maakte Barneveld voor hen zo aantrekkelijk? Werden hun verwachtingen bewaarheid? Hoe verliep hun integratie? Deze en andere vragen komen, aansluitend op relevante beschouwingen van historische aard, aan de orde in Meest Vreemdelingen uit Münsterland. Antwoorden daarop worden door specifiek archiefmateriaal onderbouwd. Een doorkijkje in hoe het vier van oorsprong Münsterlandse families, te weten de families Burgering, Rutgers, Schueler en Willemars, in Barneveld verging, verlevendigt en concretiseert het boek.

Zwartebroek & Terschuur. Tussen Stuwwal en Heuvelrug, de geschiedenis van twee dorpen in de Gelderse Vallei

Gerjan Crebolder 9789087880686 Gebonden, 23×23 cm 288 pagina’s Prijs: € 22,50,- – ‘Zwartebroek en Terschuur’ vertelt de geschiedenis van twee dorpen in de Gelderse Vallei. Het is het derde deel in een reeks uitgaven over de geschiedenis van de woonkernen in de gemeente Barneveld. Eerder verschenen: ‘Kootwijk, een parel in het zand’ (2000) en ‘Garderen – baken in het groen’ (2002). In twaalf hoofdstukken, verdeeld over 288 bladzijden en voorzien van 181 afbeeldingen, belichten acht auteurs de geschiedenis van beide dorpen. Het boek wordt gecompleteerd door vier bijlagen, registers op persoonsnamen en topografische aanduidingen en een uitvoerige literatuurlijst.

Stroe, een kleine oasis – de geschiedenis van een Veluws dorp

Gerjan Crebolder 9789087880822 Gebonden, 23×23 cm 276 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Het boek ‘Stroe, een kleine oasis’, is het vierde in een reeks boeken over de geschiedenis van de Barneveldse dorpskernen. Delen over Kootwijk (‘Een parel in het zand’, 2000), Garderen (‘Baken in het groen’, 2001) en Zwartebroek en Terschuur (‘Tussen stuwwal en heuvelrug’, 2004) gingen hieraan vooraf. De auteurs: natuurkenner en publicist Gerrit de Graaff, archeoloog Jaap Manssen en de Barneveldse archiefmedewerkers Dick Veldhuizen en Gerjan Crebolder, stelden een uiterst aantrekkelijk ‘geschiedenisboek’ samen waarin aan vrijwel alle facetten van de bont geschakeerde Stroese samenleving aandacht wordt besteed. Het 276 bladzijden tellende boek wordt gecompleteerd door vier bijlagen, registers op persoonsnamen en topografische aanduidingen en een uitvoerige literatuurlijst.

Geschiedenis algemeen

Groen door Oranje – Een historische zwerftocht door de Koninklijke Houtvesterij Het Loo 1900-1960

Berthus Maassen / Ini Maassen-te Brake 9789087881436 Gebonden, 23×28 cm 160 pagina’s Prijs: € 29,50,- – Groen door Oranje is een eerbetoon aan die generaties arbeiders én kinderen die van de paarse Veluwe een groene hebben gemaakt. Het belicht daarbij een aantal uiteenlopende aspecten van de jacht- en bosgeschiedenis van het Kroondomein Het Loo zoals nog niet eerder is gebeurd. Dit rijk geïllustreerde boek beschrijft op een zeer leesbare manier de sociale geschiedenis van Kroondomein Het Loo. De nadruk ligt op de periode 1900-1960, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het dagelijks bestaan van de werknemers in alle rangen en standen. Ook komen zaken als de eigen wijkverpleging van Het Loo, de hiërarchische verhoudingen binnen het landgoed en de situatie onder de Duitse bezetter aan de orde. Veel aandacht is er voor de jacht, de hakhoutcultuur en de befaamde bosbessenpluk.

Een eeuw kippenlijn van Ede-Nijkerk tot Ede-Amersfoort

Gerjan Crebolder 9789070150570 Gebonden, 23×23 cm 156 pagina’s Prijs: € 14,50,- – In 2003 was het honderd jaar geleden dat de spoorlijn Ede-Nijkerk in gebruik werd genomen. ‘Een eeuw Kippenlijn’ telt 156 bladzijden en ruim 140 afbeeldingen. Het boek is voorzien van een register op persoonsnamen, bevat een literatuurlijst en een bijlage waarin de in de gemeente Barneveld woonachtige medewerkers van de NCS staan vermeld.

Sporen rond de Lange Jan – de geschiedenis van station Amersfoort en halte De Vlasakkers

Ger Russer 9789087880200 Hardcover, 23×23 cm 228 pagina’s Prijs: € 7,50,- – ‘Sporen rond de Lange Jan’ behandelt de rijke geschiedenis van Amersfoort als spoorwegknooppunt, zowel voor het reizigers- als het goederenvervoer. Het knooppunt dat al meer dan 140 jaar bestaat, bracht in de stad een groot aantal voorzieningen tot stand. De geschiedenis van het ontstaan, de ontwikkeling, bloei en ook het verval van deze voorzieningen komt in woord en vooral in beeld uitvoerig aan bod. Achtereenvolgens worden de spoorlijnen, de stations, de locomotievendepots, het rangeercomplex met de goederendienst, de omvangrijke wagenwerkplaats en de gasfabriek op het werkplaatsterrein uitgebreid belicht. Ook wordt de infrastructuur en het seinwezen behandeld. Het laatste hoofdstuk over de halte Amersfoort De Vlasakkers, die een belangrijke functie had in de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna, completeert de tekst. Het unieke fotomateriaal in combinatie met de gedegen toelichting biedt een bijzondere visuele dimensie en ontsluit een schat aan informatie. Het beschreven tijdvak bestrijkt de periode vanaf de komst van de NCS in 1863 tot het einde van de stoomtijd en het begin van de elektrische tractie in en rond Amersfoort. G.A. Russer publiceerde vele malen over de Nederlandse railhistorie. Eerder verschenen van zijn hand in de Schaffelaarreeks: Sporen over de Veluwe en Amersfoort-Kesteren ,’n veelbesproken spoorlijn. Momenteel is een nieuwe, sterk uitgebreide versie van het laatstgenoemde boek in voorbereiding. Voor de totstandkoming van Sporen rond de Lange Jan deed de auteur opnieuw uitgebreid onderzoek en stuitte daarbij op onbekend archiefmateriaal dat in deze uitgave verwerkt is.

Lichter dan lucht, los van de aarde – Geschiedenis van de ballon- en luchtscheepvaart in Nederland

Han Nabben 9789087881511 Gebonden, 23×28 cm 304 pagina’s Prijs: € 19,95,- – Voordat in 1909 het eerste gemotoriseerde vliegtuig in Nederland opsteeg, waren ‘we’ met wisselend succes al ruim een eeuw bezig om los te komen van de grond met behulp van zogenaamde lichter-dan-lucht vaartuigen: luchtballonnen en luchtschepen. Het zeer complete boek Lichter dan lucht, los van de aarde behandelt deze indrukwekkende maar desondanks grotendeels onbekende episode van de Nederlandse luchtvaarthistorie, vanaf 1783 tot heden. Bevalt veel uniek, nog niet eerder gepubliceerd historisch beeldmateriaal!

FTF – een begrip in het Nederlandse wegverkeer

Raymond Beekman 9789087882044 Gebonden, 23×28 cm 192 pagina’s Prijs: € 29,95,- – De in Nijkerk woonachtige Raymond Beekman maakte in de achttien jaar dat hij voor Floor’s Handel en Industrie BV werkte, het FTF-vrachtwagentijdperk van dichtbij mee. FTF-vrachtwagens, die beroemd en berucht waren om hun indrukwekkende en markante Detroit Diesel geluid, reden regelmatig voor onderhoud het terrein van Floor te Nijkerk op. FTF-eigenaren die Raymond regelmatig zag, waren Van Kommer uit Nijkerkerveen, Gebr. De Jong uit Leiderdorp, Greving te Groningen, Nijssen uit Nieuw-Vennep, Zingstra uit Assen, Zeilemaker te Purmerend, Hartevelt en Van der Star uit Katwijk, Servers uit Achthoven, Brouwer te Nieuwegein, Visser uit Vuren en nog vele andere. Dit is het vierde boek dat Raymond heeft geschreven over de vrachtwagens van Floor. Een bewogen, indrukwekkend maar vooral interessant tijdperk.

Oorlogsboeken

Met het oog op de ernst der tijden – Mobilisatie in Achterveld, Elst en Rhenen 1939-1940

A. Sulman / H.P. Deys 9789087882174 Gebonden, 17×24 cm 128 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Als de Nederlandse regering zich, met het oog op de ernst der tijden, in de zomer van 1939 genoodzaakt ziet het leger te mobiliseren, betekende dit voor de inwoners van de gemeente Rhenen een forse inbreuk op hun samenleving. De Grebbeberg was een lastige schakel in het Nederlandse verdedigingsstelsel. Ruim 10.000 militairen dienden de Grebbeberg en directe omgeving te verdedigen. Al deze soldaten werden ondergebracht bij burgers en in openbare gebouwen.

Dorpen op drift – Leusden in de Grebbelinie, 1939-1945

José Huurdeman 9789087881504 Paperback, 17×24 cm 392 pagina’s Prijs: € 22,50,- – Op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, vond in ons land de grootste logistieke operatie van de twintigste eeuw plaats. Die dag gingen de reeds lang voorbereide evacuaties van de burgerbevolking van start. Dat lot trof onder andere de bevolking die langs de Grebbelinie woonde. De Grebbelinie liep dwars door Leusden en Stoutenburg. De bevolking van Achterveld, Stoutenburg, Hamersveld en Leusbroek moest evacueren. José Huurdeman heeft niet alleen de nog niet eerder beschreven historische feitelijke informatie in deze uitgave belicht, maar heeft ook de soms wat roestige, maar passende sleutel gevonden, waarmee de schatkist aan verhalen over de Grebbelinie bij Leusden is geopend. ‘Dorpen op drift’ laat u meekijken over de schouders van tal van evacués, die noodgedwongen de georganiseerde evacuatie van 1939 en 1940 moesten ondergaan. Dit levert ontroerende verhalen op over het vertrek van burgers én vee uit hun vertrouwde omgeving. Maar ook over wat zij daarna in 1945 meemaakten, toen zij al dan niet op de vlucht zijn gegaan omdat het gebied weer in de frontlinie kwam te liggen.

Door de vrijheid geroepen

Ben Verduijn 9789087881368 Gebonden, 17×24 cm 320 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Door de vrijheid geroepen geeft negen indringende portretten van Edese verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor de vrede. Ben Verduijn vertelt hun levensverhaal op basis van interviews met nabestaanden. Deze mensen die veel betekend hebben krijgen zo een gezicht. En met hen allen die hun leven voor de vrede gegeven hebben en van wie vaak alleen maar een naam, geboorte- en sterfdatum genoteerd staan. Ben Verduijn is bekend als schrijver en dichter en was redacteur van een genealogische familieperiodiek. Persoonlijk nauw betrokken bij de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven ten dienste van de vrijheid hebben gegeven, nam hij de taak op zich enkele van hun levens te onderzoeken en beschrijven.

Elspeet, baken van verzet – nieuwe feiten over de pilotenlijn op de Veluwe

Jeanne Dijkstra 9789087881771 Gebonden, 17×24 cm 168 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Het is oorlog. In het slaperige dorpje Elspeet, ingeklemd tussen heide en bossen, weten aanvankelijk maar weinig bewoners wat zich afspeelt in de buitenwereld en in de vernietigingskampen. Toch zitten de Duitsers overal om hen heen: in de Feytahof, het Refugium, het Ronde Huis, de Stakenberg, kasteel Staverden, in de pastorie en in de woonhuizen die de bezetter gevorderd heeft. Ondergronds gebeurt er echter veel. Onder leiding van meester van Sloten, zetten dochter Jet van Sloten, Hans Blankenberg en andere dappere verzetsmensen zich in voor Joden en andere onderduikers.

In het spoor van Bernhard – Het verhaal van lijfwacht Pieter Wondergem

Herman Spinhof / Marco van Doeland 9789087881900 Gebonden, 17×24 cm 128 pagina’s Prijs: € 19,95,- – Pieter Berend Wondergem was een gewone jongen in een ongewone tijd. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij betrokken bij de Binnenlandse Strijdkrachten en werd hij chauffeur en lijfwacht van Prins Bernhard. Dit boek vertelt zijn verhaal, van de begindagen van de oorlog die hij meemaakte in Eindhoven, van de bevrijding en de tocht die hij maakte door Nederland met Bernhard, tot nog lang daarna in Indonesië, waar hij heen ging in opdracht van de prins. Het is een indrukwekkend verhaal, waarin weer nieuwe feiten boven water komen over de Duitse bezettingsperiode 1940-1945.

De oorlog dichterbij – beelden van toen gevangen in foto’s van nu

Gerjan Crebolder 9789087882129 Gebonden, 23×23 cm 120 pagina’s Prijs: € 14,50,- – In ‘De oorlog dichterbij’ brengen schrijver en oud-gemeentearchivaris Gerjan Crebolder en vormgeefster Berdien Brons in beeld wat de oorlog betekend heeft voor het leven van elke dag. Dit door middel van een unieke combinatie van oude en hedendaagse foto’s. De oorlog is zo niet langer een periode die vroeger heeft plaatsgevonden en bijna niet meer voorstelbaar is voor wie deze periode niet heeft meegemaakt. De honderd foto’s verhalen de geschiedenis van de gemeente Barneveld tijdens de mobilisatie, de meidagen van 1940, de bezetting en de bevrijding, vertaald naar de hedendaagse situatie. Deze ongewone afbeeldingen zijn bovendien van uitvoerige onderschriften voorzien. Zo ontstond een waardevol document voor jong en oud.

Ede in wapenrok

Gerjan Crebolder / Evert van de Weerd 9789087880631 Gebonden, 23×23 cm 520 pagina’s Prijs: € 22,50,- – Dit boek is een heerlijke reis terug in de tijd. Het vertelt over hoe men begin vorige eeuw al op vakantie ging, op de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen. Ruud Hamel heeft uit zijn grote collectie oude ansichten en foto’s de mooiste plaatjes bij elkaar gezocht, waardoor de lezer als het ware een fotoalbum instapt. Een boek vol nostalgie, herkenning en heimwee!

Kamp Amersfoort – de bevochten nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog

Cees Biezeveld 9789087881375 Paperback, 23×23 cm 404 pagina’s Prijs: € 17,50,- – Een boek over de geschiedenis van Kamp Amersfoort na de Tweede Wereldoorlog, over welke pijn en moeite het heeft gekost om het tot het Nationale Monument te maken dat het nu is. Het is een ongelooflijke en confronterende geschiedenis geworden. NBD: “Uitstekende documentatie voor wie betrokken is bij het kamp, bij Amersfoort en bij de Nederlandse oorlogsgeschiedenis”

Luchtoorlog boven Ede

Evert van de Weerd 9789087880996 Hardcover, 23×23 cm 204 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Boven Ede heeft zich veel afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen van geallieerde luchtstrijdkrachten, die in grote formaties richting Duitsland vlogen om bombardementen uit te voeren, werden vanaf de grond bestookt door Duits afweergeschut en in de lucht door de vliegtuigen van de Luftwaffe. Zowel van de geallieerden als van de Luftwaffe zijn in de Gelderse Vallei zo’n vijftig vliegtuigen gecrasht. Dit boek beschrijft zestien van de geallieerde crashes; hun reis, type vliegtuig, hun doel, de crash zelf en het gevolg daarvan voor de vaak zeer jonge bemanning, waarbij ook de rol van de Edese burgers en het verzet wordt belicht.

Verhalen uit de regio

Hamersveldse vrouwen

José Huurdeman 9789087880798 Paperback, 17×24 cm 384 pagina’s Prijs: € 19,95,- – Hamersveldse Vrouwen zijn vrouwen die behoorden tot de St. Jozefparochie in Hamersveld, een dorp dat niet meer bestaat. Hamersveld werd Leusden. Elke vrouw beschrijft haar schooltijd, hoe het haar daarna vergaan is en welke kansen zij benut heeft. Dochters en moeders komen aan het woord. Van de vrouwen die zijn geboren en getogen in Hamersveld beschrijft de oudste generatie weer het leven van haar moeder, zoals zij zich dat herinnert. Zo wordt meer dan een eeuw plaatselijke geschiedenis verteld in twee-, drie- en soms zelfs vierluiken van generaties Hamersveldse Vrouwen.

32.-Verhalen-joods-Amersfoort

Verhalen uit joods Amersfoort

Nechamah Mayer-Hirsch 9789087881016 Hardcover, 17×24 cm 144 pagina’s Prijs: € 5,95,- – In ‘Verhalen uit joods Amersfoort’ vertelt Nechamah Mayer-Hirsch over de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Amersfoort. Van het begin rond 1650 toen de eerste joden uit Portugal naar Amersfoort kwamen, maar ook over de hedendaagse gemeenschap die zich kenmerkt door de sterke onderlinge verbondenheid. U kunt lezen over de bekende familie Cohen, de vergeten joodse kunstenaar Uriel Birnbaum, de synagoge aan de Drieringensteeg en het psychiatrische zorgcentrum Het Apeldoornsche Bosch. Heden en verleden zijn vaak met elkaar vervlochten, zodat de geschiedenis prettig leesbaar tot leven komt. Auteur Nechamah Mayer-Hirsch doet al jaren onderzoek naar de joodse gemeente in Amersfoort en werkt voor verschillende kranten en tijdschriften. Deze uitgave is een selectie en bundeling van columns die zij maandelijks in De Stad Amersfoort publiceerde.

Verhalen uit de Vallei

Sjoerd de Jong 9789087881641 Hardcover, 17×24 cm 106 pagina’s Prijs: € 15,95,- – Verhalen uit de Vallei bevat veertien streekverhalen van de bekende Veenendaalse auteur/journalist Sjoerd de Jong. Streekverhalen zijn hem op het lijf geschreven. Hij ontmoette opmerkelijke mensen met een bijzonder, maar voor velen ook herkenbaar verhaal. U kunt lezen over supermarktkruidenier Gert de Rooi: ‘Bij diefstal bellen we eerst de ambulance, daarna de politie.’ En over zijn collega Barend van Deelen, een kruidenier met een boerenhart. Maar ook de boswachter/jachtopziener uit Rhenen en de vrijbuiter uit Voorthuizen komen aan het woord. Stuk voor stuk verhalen, voorzien van veel unieke foto’s, die menigeen zullen aanspreken. ‘Verhalen uit Vallei’ is gewoon een boek om van te houden.

Culinair

Bij Janneke aan de keukentafel I – Snelle recepten uit de Barneveldse Krant

Janneke Soeterboek 9789087881481 Paperback, 14,5×21 cm 128 pagina’s Prijs: € 14,50,- – Janneke uit Barneveld kreeg heel veel reacties op haar wekelijkse recepten ‘Bij Janneke aan de keukentafel’ in de zaterdageditie van de Barneveldse Krant. Deze recepten, die vaak ook tot stand kwamen door tips van haar vaste lezers, zijn nu gebundeld zodat iedereen kan smullen van haar no-nonsense benadering van gemakkelijk maar stijlvol en lekker koken.

Jannekes hapjes – Stijlvolle gerechtjes voor elke gelegenheid

Janneke Soeterboek 9789087881818 Paperback, 14,5×21 cm 84 pagina’s Prijs: € 12,50,- – U kent het vast ook wel: verjaardagen en dan allemaal achter elkaar. Hoe vaak hoor je jezelf dan niet zeggen: “Wat moet ik nu weer eens bij de borrel doen?”; Ik heb daarom verschillende gemakkelijke borrelhapjes gezocht die lekker, gezond en echt eens iets anders zijn. Ze maken uw verjaardag of borrel helemaal compleet.  Janneke uit Barneveld kreeg heel veel reacties op haar wekelijkse recepten in de zaterdageditie van de Barneveldse Krant. Deze recepten zijn gebundeld in het boek ‘Bij Janneke aan de keukentafel’. Op veler verzoek bundelt zij in deze nieuwe uitgave diverse eenvoudige, warme, koude en luxe hapjes. Kortom, lekkere hapjes voor elke gelegenheid.

Van boer tot bord – Wageningen en omstreken in verhalen en recepten

Heidi Kuin 9789087881856 Hardcover, 17×24 cm 160 pagina’s Prijs: € 22,50,- – ‘Van boer tot bord’ is een kookverhalenboek met daarin de verhalen van negentien biologische producenten en ondernemers in en om Wageningen. Boeren, tuinders, winkeliers en horecaondernemers vertellen over het wat, hoe en waarom van biologisch ondernemen. Na de verhalen volgen de recepten over écht eten, waardoor je meteen geïnspireerd wordt om met lokale producten te gaan koken. Vers gestoken asperges, ambachtelijke kaas, eerlijk vlees en zelf geplukte honingzoete aardbeien. De pakkende foto’s en bijzondere illustraties maken dit culinaire feestje compleet!

Bij Janneke aan de keukentafel II – Snelle recepten uit de Barneveldse Krant

Janneke Soeterboek 9789087882099 Paperback, 14,5×21 cm 128 pagina’s Prijs: € 7,50,- – Koken moet leuk blijven, want is het te ingewikkeld, moet u allemaal nieuwe ingrediënten voor het recept kopen of staat u te lang achter het kookfornuis? Tja, ik kan u zeggen, dan is de lol van koken er snel af. De kracht van deze recepten is: ze zijn eenvoudig te maken en zijn ook nog ontzettend lekker. Dat moeten we toch hebben!

Zo gaat de Nieuwe Molen

Hans de Kroon 9789087881382 Paperback met flappen, 21×26 cm 128 pagina’s Prijs: € 9,95,- – Prachtig boek dat verschijnt ter ere van 100 jaar De Nieuwe Molen in Veenendaal. Het boek geeft een beknopte geschiedenis van molens in Nederland, en een beschrijving van het molenaarsambt. Daarnaast wordt ingegaan op de molengeschiedenis van Veenendaal. Het boek is doorspekt met molen-spreuken, en er staan diverse recepten in met authentiek molenaarsmeel.

De boerin vertelt – een zoektocht naar het echte boerenleven

Irene van de Voort 9789087881764 Hardcover, 17×24 cm 160 pagina’s Prijs: € 22,50,- – ‘De boerin vertelt’ geeft een kijkje in het leven van maand tot maand op boerderij ‘De Groote Voort’ in Lunteren. Op deze plek wordt de Remeker gemaakt, een boerenkaas van de melk van een mooi klein bruin koetje. U leest over wat er nodig is om kaas te kunnen maken, hoe de boer Held van de Smaak wordt en wat smaak eigenlijk is. Maar ook over hoe de koeien, het gras, én de bodem gezond kunnen blijven. Met oer-Hollandse recepten!

Non-fictie

Dwars – over je nek breken en je rug rechten

Richard Duray 9789087881603 Paperback, 14,5×21 cm 300 pagina’s Prijs: € 15,50,- – Richard Duray is dwars. Als jonge student ‘in de bloei van zijn leven’ breekt hij zijn nek. Ondanks de moeilijke weg die hij gaat, komt hij er bovenop en boekt hij de meest wonderbaarlijke resultaten in zijn revalidatie. Zo deed hij onder andere mee aan de Marathon van New York.

Ontmoeten – Levenswijsheid met een goed glas wijn

P. de Koning 9789087881535 Paperback, 14,5×21 cm 208 pagina’s Prijs: € 14,95,- – Dit is een inspirerend boek, waarbij ‘het grote genieten’ hand in hand gaat met levenswijsheid. Tegen het decor van een wereldreis langs 40 landen verhaalt de auteur van ontmoetingen, waarbij bespiegelingen en meedeinen met de natuurlijke stroom van gebeurtenissen model staan. Hij ervaart de vreugde van het loslaten (ontmoeten) en van een goed glas wijn. Elk hoofdstuk begint dan ook met een wijnwijsheid. Reist u met hem mee?

Kattenfeuilleton

José Huurdeman 9789087880972 Paperback, 14,5×21 cm 48 pagina’s Prijs: € 7,95,- – ‘Bij dezen brengen wij jullie op de hoogte van onze gezinsuitbreiding in de vorm van Lotje en Loedertje, twee jonge poesjes die we blijkbaar geadopteerd hebben nadat zij op maandagochtend 20 januari bij ons voor de achterdeur zijn aangetroffen, vermoedelijk te vondeling gelegd.’ Zo begon José Huurdeman haar eerste berichtje aan familie en vrienden over de belevenissen met haar katten, niet wetend dat er nog vele kattenverhalen zouden volgen voor een lezersgroep die steeds groter werd. In dit kattenfeuilleton zijn de berichten gebundeld. Kattenliefhebber of niet, de korte verhalen in de inmiddels kenmerkende stijl – vlot geschreven met de nodige humor – wekken een glimlach op en laten u meegenieten van de belevenissen met de twee jonge en ondeugende katten Lotje en Loedertje.

Wandelen op de smalle weg – the old order Amish

Dick Minderhoud 9789087881719 Paperback, 14,5×21 cm 96 pagina’s Prijs: € 15,00,- – In ‘Wandelen op de smalle weg’ volgt u het leven van Jonathan en Joan Blaurock en hun zoontje David. Zij maken onderdeel uit van een Old Order Amish gemeenschap. De Old Order Amish leven nog steeds zoals hun voorouders in de zeventiende en achttiende eeuw dat deden.  U leest over hoe Amish kinderen naar school gaan, hoe een Englisher man een Amish man wordt, hoe een bruiloft gevierd wordt en over hoe de grootouders verhuizen naar het Groosdaadi Haus. Het verhaal geeft een prachtig beeld over het dagelijks leven en de overtuiging van deze groep mensen. Een manier van leven die ze ondanks alle invloeden van buitenaf in stand weten te houden.  Auteur Dick J. Minderhoud is met deze gemeenschap in contact gekomen en mocht hen bezoeken en bevragen. De personen in dit boek zijn bestaande mensen.

Het derde zintuig – vlinderlichte wijnverhalen

J.H. Frijlink 9789087882136 Paperback, 14,5×21 cm 96 pagina’s Prijs: € 10,00,- – ‘Herinneringen van het Derde Zintuig’ waarmee deze bundel opent, is het verhaal van de mooiste wijn ter wereld, tenminste: daarvan is Hilco Frijlink rotsvast overtuigd. Maar oordeel zelf! In dit verhaal wordt overigens eindelijk een wetenschappelijk verantwoorde verklaring gegeven voor het merkwaardige taalgebruik van wijnliefhebbers. Al meer dan een halve eeuw is Frijlink door wijn gefascineerd. Zijn beroep is het nooit geworden, maar het heeft er wel toe geleid dat hij – naast zijn andere publicistische activiteiten – regelmatig over wijn heeft geschreven. Frijlinks columns zijn geruime tijd geplaatst in het Benelux Vakblad voor Wijn ‘vino magazine’ en waren ook te vinden in ‘Speakers Magazine’ en diverse regionale kranten. De belevenissen met wijn en alles wat daarbij hoort, karakteriseert hij zelf als ‘Viniatuurtjes’, die hij omschrijft als: ‘De kleine wijnavonturen van een amateur in de dubbele betekenis van het woord, namelijk een oprechte liefhebber die zich op geen enkele deskundigheid laat voorstaan. Kortom: een glas wijn met een glimlach!’ Want ondanks een leven lang bij de wijn betrokken te zijn geweest, is de schrijver altijd van wijn, de gezondste van alle dranken en een bron van levensvreugde, blijven genieten. Misschien juist vanwege zijn amateurstatus!

Maria was haar naam – Meisjesinternaat Vredestein

Willy Balyon 9789087880576 Paperback, 14,5×21 cm 80 pagina’s Prijs: € 10,00,- – Willy Balyon (1927-2000) vertelt in deze roman hoe zij haar tijd in het meisjesinternaat Vredestein heeft ervaren. Op tienjarige leeftijd werd zij, als gevolg van de scheiding van haar ouders, in het kindertehuis in Rotterdam geplaatst. Tot haar 16e jaar heeft zij haar jeugd in dat tehuis doorgebracht. Het verhaal maakt de tegenstrijdigheid duidelijk tussen hoe kinderen het strenge regiem in tehuizen kunnen beleven, en hoe de leiding van het tehuis dit regiem handhaaft in het belang van het kind. Een verhaal waar velen zich in zullen herkennen en dat voor anderen een eyeopener zal zijn!

Old order Amish

Dick Minderhoud 9789087881184 Paperback, 14,5×21 cm 128 pagina’s Prijs: € 15,00,- – Dit boek vertelt het verhaal van Jonathan. Jonathan is een jongste zoon van David en Deborah, een Amish echtpaar uit Lancaster Pennsylvania. Geheel volgens de traditie volgt de jongste zoon zijn vader op in het bedrijf. The Old Order Amish waar het gezin toe behoort, is een gemeenschap die volgens een eigen traditie leeft. In tegenstelling tot The New Order Amish rijden ze niet in auto’s en gebruiken ze geen techniek. De moderne wereld wordt zo veel mogelijk gemeden.

Oet in Twente eropuit – Wandel-, fiets- en autoroutes

Martin Beumer 9789087881610 Paperback, 14,5×21 cm 120 pagina’s Prijs: € 12,95,- – ‘Oet in Twente, eropuit!’ biedt de mogelijkheid om wandelend, fietsend of met de auto te genieten van het prachtige Twentse land. Martin Beumer zette vier autoroutes, vier wandelroutes en vijf fietsroutes voor u uit, variërend in afstand. De routes gaan door het fraaie coulisselandschap en door het Duitse heuvelgebied; over essen, heidevelden, weilanden en door bossen, langs watermolens, tuinen en galerieën. De routes variëren in lengte en combinaties zijn mogelijk. Zo biedt de autoroute langs watermolens, ook de mogelijkheid tot het maken van korte wandelingetjes over de hei en door nabijgelegen natuurgebieden. Martin Beumer selecteerde daarnaast een aantal toeristische pleisterplaatsen die een dagje uit in Twente tot een ware belevenis maken. Door de prachtige foto’s die ook deze gids completeren, kunt u voor- én achteraf genieten van het Twentse land. Martin Beumer kent Twente en omgeving zeer goed en is de initiator van de website www.oetintwente.nl. Hij publiceerde eerder de succesvolle gidsen ‘Oet in Twente, tien fietsroutes’ en ‘Oet in Twente, vijftien wandelroutes’. Het gaat de auteur niet alleen om het maken van de routes, hij wil vooral de mooie pleisterplaatsen en bezienswaardigheden in Twente en omgeving laten zien.

Fictie

Vlijmscherp – deel 1 van de ALS-trilogie

Henk Claasen 9789087881467 Paperback, 17×24 cm 160 pagina’s Prijs: € 14,95,- – Op een afgelegen fietspad vindt op lugubere wijze een aanslag plaats op Max Weiland, conrector aan een middelbare school. Een uit de hand gelopen kwajongensstreek, of een zorgvuldig geregisseerde misdaad? Inspecteur Victor Vergouwen formeert een rechercheteam dat ontdekt dat er heel wat verborgen gaat onder het ogenschijnlijk rimpelloze oppervlak van het Amersfoortse schoolleven… Volgens de Ned. Bibliotheekdienst: “Een aanwinst voor het Nederlandstalige misdaadgenre!”

Afrekening – deel 3 van de ALS-trilogie

Henk Claasen 9789087881658 Paperback, 17×24 cm 160 pagina’s Prijs: € 15,50,- – Als in Zeist door een krachtige explosie een tankstation wordt opgeblazen, is men al snel geneigd te denken aan een politiek geïnspireerde aanslag. Tot er een oude bekende opduikt. Zelfs de lichamelijk gehandicapte Vergouwen dreigt het slachtoffer te worden van deze nietsontziende crimineel. ‘Afrekening’ is als derde deel van de ALS-trilogie het vervolg op ‘Anagram’. Over ‘Vlijmscherp’, het eerste deel, schreef de Nederlandse Bibliotheek Centrale: “Een aanwinst voor het Nederlandstalige misdaadgenre!”

Ontmaskering – deel 2 van de tweede ALS-trilogie

Henk Claasen 9789087881870 Paperback, 14,5×21 cm 184 pagina’s Prijs: € 17,95,- – ‘Het was meer rook dan vuur. Veel rook. Gerard Manten deed zijn ogen weer open. De kamer vol rook verdrong het beeld van dokter Van Steeg. Zijn ogen prikten. Hij kreeg het benauwd, moest hoesten, maar kreeg daardoor niet meer lucht. Hij zou niet verbranden, maar stikken!…’

Vrouwe van de Veluwe

Ben Verduijn 9789087881313 Paperback, 14,5×21 cm 216 pagina’s Prijs: € 14,95,- – Drie jonkvrouwen vinden in de vroege middeleeuwen de liefde van hun leven. Jacoba wordt heen en weer getrokken tussen de rijke Berend van Dorenweerd en de vrolijke graag geziene Randolf van Hoeckelom. Kunegonde ontmoet op De Rosendaal de jonge edelman Guido van Hoeckelom. Om hem te blijven ontmoeten moet Kunegonde het opnemen tegen haar vader die haar op alle mogelijke manieren dwarsboomt. Gwendolien wordt na de dood van haar ouders door haar tante opgenomen in de huishouding van huize Kernhem. Niet als nicht, maar als een goedkope dienstmeid. Dwars gezeten door haar neef, die alleen oog heeft voor haar uiterlijk, ziet haar toekomst er somber uit.

Anagram – deel 2 van de ALS-trilogie

Henk Claasen 9789087881573 Paperback, 17×24 cm 160 pagina’s Prijs: € 14,95,- – Een gloednieuwe hardloopschoen, vermoedelijk met opzet achtergelaten als aanwijzing bij een bizarre moord. Het lichaam is opvallend verminkt, en er is geen ander spoor, geen motief. Inspecteur Vergouwen en zijn team tasten in het duister, en dan vinden er nieuwe aanslagen plaats. Steeds wordt er een hardloopschoen gevonden, en de dader blijkt meedogenloos. In een spannend kat-en-muisspel met de daders komt een verband met een militair verleden naar voren. Zal Vergouwen op tijd zijn om verdere rampen te voorkomen?

Eerzucht – deel 1 van de tweede ALS-trilogie

Henk Claasen 9789087881795 Paperback, 14,5×21 cm 224 pagina’s Prijs: € 17,95,- – Een bizar ongeluk in de nacht roept vragen op. Een verdachte is al snel in beeld, maar de motieven en de bewijzen blijken lastiger te vinden. Inspecteur Manten doet het onderzoek, bijgestaan door Victor Vergouwen, een zieke oud-collega. Hoe verder hij komt met het onderzoek, hoe groter het web van duistere praktijken blijkt te zijn. Een web waar je beter niet te diep in vast kunt raken? ‘Eerzucht’ is het eerste deel van een nieuwe ALS-trilogie. Van de eerste trilogie zijn al diverse herdrukken gemaakt.

Overmeesterd – deel 3 van de tweede ALS-trilogie

Henk Claasen / Bert Jurling 9789087882235 Paperback, 14,5×21 cm 196 pagina’s Prijs: € 17,45,- – Na het verschijnen van ‘Eerzucht’ en ‘Ontmaskering’ werkte auteur en ALS-patiënt Henk Claasen aan de ontknoping van de tweede ALS-trilogie. Hij heeft het werk niet kunnen voltooien: op 23 maart 2013 overleed hij. De Nijkerkse auteur Bert Jurling nam de pen van Henk Claasen over. Het spectaculaire misdaadverhaal en de harde realiteit van de ziekte ALS laten elkaar – en de lezer – niet meer los. In ‘Overmeesterd’ dreigen de acties van een angstwekkende criminele organisatie de politie volledig boven het hoofd te groeien. De zwaar zieke rechercheur Victor Vergouwen spreekt zijn laatste krachten aan…