Hoe de stijgende papierprijzen ons ook kansen kunnen bieden

stijgende papierprijzen
Net als als brandstof, huizen en de boodschappen is ook de prijs van papier het afgelopen jaar flink gestegen. Zeg maar gerust: astronomisch. Van kartonnen verpakkingen tot het papier van de krant. En hoewel dat spanning en onrust oplevert, zorgt het tegelijkertijd voor kansen.

Het is maandagmiddag als Chef Logistiek Aleidus van de Kamp door de drukkerij van BDU Print wandelt. In het pakhuis waar al het papier staat opgeslagen, kijk je de ogen uit. Er staan papierrollen van ruim 1600 kilo per stuk. Als je zo’n rol zou openmaken en uitrollen, kom je wel tot 23 kilometer in lengte. Dat klinkt indrukwekkend, toch is Aleidus allesbehalve tevreden.

“Dit vind ik wel spannend. Als je beseft hoe weinig papier hier staat. Normaal kunnen we hier op dit gedeelte niet eens lopen. Dan staat het volgebouwd met papier.”

Iets met een pandemie

Het papiertekort waar BDU Print mee kampt heeft tal van redenen.
Om te beginnen gaan de papierprijzen door het dak. Dat heeft allemaal te maken met de stijging van de productiekosten. Papier kost dus veel om te maken. Wat dan ook nadelig meespeelt is de enorme vraag naar papier. Sinds het begin van de pandemie doen veel webwinkels goede zaken. Men bestelt massaal online en voor al die bestellingen zijn papieren verpakkingen nodig. Goed voor de handel, maar de papierindustrie kan het amper bijbenen. Hierdoor kunnen leveranciers vaak niet aan de vraag voldoen.

Scherp blijven

“Sinds deze zomer is die schaarste heel erg te merken,” vertelt Aleidus. “Het komt voor dat wij gebeld worden door een leverancier met de boodschap dat ze maar de helft zullen leveren komende week. Zo’n boodschap komt dan hard aan. Maar we beseffen daardoor wel dat we zeer secuur te werk moeten gaan en scherp dienen te blijven”.

Iedere dag is het in de drukkerij weer een uitdaging. We kijken constant hoeveel papier we nog kunnen gebruiken

Aleidus van de Kamp
Creatiever dan ooit

Iedere dag is het in de drukkerij weer een uitdaging. “We kijken constant naar hoeveel papier we nog op een dag kunnen gebruiken. Kijkend naar hoe de krant is gevuld en de indeling van de advertenties. Alles om ruimte te winnen.” Een korte conclusie die je kan trekken is dat de situatie erg dubbel is. Aan de ene kant heb je namelijk de verkoopafdeling die druk is met de advertentieverkoop. Aan de andere kant heb je de drukkerij die weinig baat heeft bij een dikke krant vol met extra advertenties.

Samenwerken

Maar waarom alleen als het ook samen kan? Samenwerking zorgt namelijk voor kansen, zo blijkt ook in deze papiercrisis. Daarom werken we samen met een andere grote uitgever van tijdschriften en dagbladen. Van die samenwerking plukken beide partijen de vruchten. De inkoop van het papier wordt namelijk gezamenlijk gedaan, waardoor er ook meer valt te bestellen. Win-win situatie dus!

Optimistisch

Constant scherp blijven en tegelijkertijd nieuwe samenwerkingen aangaan lijkt dus de succesformule te zijn om op voorraad te blijven. En natuurlijk optimisme, daar zal het bij BDU Print ook nooit aan ontbreken. Zo voorspelt Aleidus dat een daling van de prijzen niet meer lang op zich hoeft te laten wachten. “In 2022 zullen de prijzen wel weer dalen en stabiliseren. Wanneer de markt verzadigd is, dalen de prijzen ook weer.”

Papier recycling in 4 stappen

Papier recycing is zo oud als de weg naar Rome. Hoe werkt dat nou precies en bovenal: hoe helpt het de drukker in deze moeilijke tijden?
  • Het recyclen van papier begint bij gebruikt papier. Ben je dus klaar met je gelezen krant of gebruikte doos? Gooi hem dan met hetzelfde gemak in de papierbak. Volgens Papier Recycling Nederland zijn wij Nederlanders wereldkampioen in papier en karton recycling. Even voor de beeldvorming: In 2017 bestond 85% van het in Nederland gemaakte papier en karton uit oudpapier en karton.
  • Eenmaal in de papierfabriek wordt al het oud papier ondergedompeld in water. Hier weken de papiervezels los van elkaar. Op die manier ontstaat er een brijige pap, ook wel papierpulp genoemd. Met een zeefsysteem worden eventuele nietjes, paperclips, plakband en andere soorten vuil eruit gepikt. Zelfs de inkt wordt in dit proces verwijderd.
  • De pulp is nu één grote drab van houtvezels en water. Dit vormt het beginsel van papier en karton. In de papier- of karton machine wordt pulp gegoten en zo ontwaterd. Via een zeef loopt het water weg en komt de drab tussen twee walsen door, waardoor er nog meer water uit wordt geperst. Daarna wordt het papier gedroogd en glad gemaakt.
  • En nu is het nieuwe papier daar. Klaar om weer nieuwe kranten van te maken! En zo blijft het papier hergebruikt worden. Weinig moeite voor jou, een groot gebaar voor de papierindustrie!

Recommended Posts