Chat with us, powered by LiveChat

‘Toekomst krantentitels BDUmedia in gevaar’

BDUmedia is hard getroffen door de coronacrisis. Het mediabedrijf zag in korte tijd meer dan de helft van de advertentie-inkomsten wegvallen. De toekomst van de huis-aan-huis kranten die het bedrijf uitbrengt, hangt aan een zijden draadje.

Algemeen directeur Heiko Imelman windt er geen doekjes om. BDUmedia, een mediabedrijf met in totaal 215 medewerkers, circa 200 freelancers en zo’n 4500 bezorgers, heeft door de weggevallen omzet een fors liquiditeitsprobleem. ,,Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken, maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen.”

BDUmedia geeft meer dan twintig lokale kranten en websites uit. Imelman: ,,In tegenstelling tot wat veel mensen denken doen we dat volledig zonder subsidies. We zijn als bedrijf vooral afhankelijk van adverteerders, die nu zelf ook in zwaar weer verkeren.” 

VERBINDEN Hoewel Imelman de inkomsten razendsnel zag halveren, is hij trots op de rol die de lokale nieuwsmerken spelen tijdens de coronacrisis. ,,Onze journalisten werken met man en macht om iedereen op de hoogte te houden en we merken dat dit wordt gewaardeerd. Online trekken we dagelijks duizenden extra lezers en met de oprichting van allerlei hulpgroepen op Facebook zijn we er in geslaagd om inwoners met een hulpvraag en hulpaanbod met elkaar te verbinden. Het is wrang dat we nu zelf een noodkreet moeten slaken.”

GEEN SUBSIDIE De klappen bij lokale ondernemers komen hard aan. Zo ook bij ons. De sportverenigingen, clubs, theaters, scholen, maar voornamelijk ondernemers, zijn namelijk ook onze klanten. Zij verbinden zich al vele jaren aan ons en wij verbinden ons aan hen. Maar veel van onze klanten hebben op dit moment iets anders aan hun hoofd. Zij trekken massaal hun advertenties terug, die men via onze krant of website leest. Dat begrijpen we maar al te goed. De krantentitels van BDUmedia ontvangen echter geen overheidssubsidies en zijn voor het grootste deel afhankelijk van advertentie-inkomsten uit de lokale samenleving.

Onze inkomsten zorgen er al jaren voor dat wij veel nieuws gratis kunnen aanbieden. Betrouwbaar nieuws, aangevuld met interviews en achtergronden. We volgen de beslissingen van de gemeenteraad en de uitvoering daarvan door het bestuur en we stellen kritische vragen. Journalistiek is echter niet gratis. Onze sportfreelancers staan niet gratis langs de lijn, onze freelance verslaggevers doen hun werk ook niet gratis en dat geldt eveneens voor onze freelance fotografen. Het drukken en bezorgen van de krant? Al deze diensten kosten geld.

STEUN VAN DE LEZERS De nood is hoog. Het is de vraag of het aangekondigde steunpakket van de overheid op tijd komt. ,,Daarom doen we ook nadrukkelijk een beroep op onze lezers. Dit is hét moment om ons werk te steunen door een online Premium-abonnement te nemen of éénmalig een bedrag te doneren, zodat we iedereen ook de komende weken kunnen informeren met betrouwbaar, journalistiek gecheckt coronanieuws. Met de steun van onze lezers is het mogelijk om de lokale nieuwsvoorziening in de verschillende gemeentes in stand te houden.” aldus Imelman.