Chat with us, powered by LiveChat

8 tips om een goede vacaturetekst te schrijven

Een goede vacaturetekst bepaalt vaak of iemand de hele vacature bekijkt of dat hij/zij afhaakt. Aangezien de arbeidsmarkt alleen maar groeit, is het daarom belangrijk om op te vallen met jouw vacature en dat mensen niet na de eerste regel al afhaken. Maar hoe zorg je nou voor een goede vacaturetekst? In dit blog geven we je 8 tips.

1. Neem de tijd
Handel niet overhaast wanneer je een vacaturetekst schrijft, maar denk van tevoren goed na over een aantal zaken. Is het functieprofiel nog up to date? Past deze nog in het beleid? Zorg dat je deze veranderingen meeneemt in de functieomschrijving.

2. Onderscheidend

Wat maakt jouw onderneming onderscheidend? Denk hier goed over na en verwoord het duidelijk op papier. Benoem de oprichting van jullie onderneming bijvoorbeeld. Wie zijn de eigenaren en wie zijn de werknemers? Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit?

3. Stel jouw doelgroep centraal

Laat weten wat je te bieden hebt. Zorg voor een concrete en enthousiasmerende omschrijving van de verantwoordelijkheden en/of taken. Dit zorgt voor duidelijkheid bij de lezer en die weet daardoor of een sollicitatiebrief schrijven de moeite waard is.

4. Vermijd clichés

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat werkzoekenden zich ergeren aan clichés. De woorden zoals: flexibel, gemotiveerd en creatief komen voor in elke personeelsadvertentie. Bedenk iets anders om de werkzoekende in beweging te krijgen.

5. Vermijd lange zinnen

Een lap tekst met lange zinnen nodigt niet bepaald uit tot lezen, zorg voor korte en duidelijke zinnen, te veel of juist te weinig tekst betekent een extra drempel voor iemand die zich aan het oriënteren is, die je juist ook wilt bereiken. Schrijf zinnen ook zo min mogelijk in de lijdende vorm. Teksten die lijdende zinnen bevatten, worden vaak ook niet gewaardeerd door de lezer.

6. Vermeld het aantal uren

Maak ook dit concreet. Vermeld bij een functie voor hoeveel uur je iemand zoekt. Gebruik ook de term parttime en fulltime. Dit is immers de meest gezochte zoekterm op vacaturesites.

7. Zorg dat je als werkgever zichtbaar bent: Employer branding

Zorg niet alleen voor een goede inhoud, maar let ook op dat de advertentie er goed uitziet. De vacature moet natuurlijk in het oog springen. Kleur- en beeldgebruik trekken de aandacht. Employer branding is ontzettend belangrijk, zeker als je weet dat meer dan 50 procent van de beroepsbevolking regelmatig naar openstaande vacatures kijkt. Dus zorg voor een duidelijke tekst en laat zien waar je als werkgever voor staat. Een goed opgemaakte personeelsadvertentie zal altijd meer reacties opleveren dan een gewone platte zwart-wit advertentie.

8. Contactgegevens

Plaats je een vacature in de krant? Zorg dat het voor sollicitanten duidelijk is waar ze meer informatie kunnen vinden over de vacature. De vacature moet persoonlijk zijn, niet alleen een boodschap. Ook is het heel belangrijk om de contactgegevens te vermelden van een reëel persoon, vergeet hierbij niet het rechtstreekse telefoonnummer te vermelden. Vermeld duidelijk de bedrijfsgegevens, zodat sollicitanten weten waar ze hun sollicitatiebrief met CV heen kunnen sturen. Een heldere sluitdatum is belangrijk om zowel aan te zetten tot actie als om teleurstellingen te voorkomen.

Wil jij ook een vacature effectief onder de aandacht brengen?

Je hebt nu een goede vacaturetekst geschreven, maar hoe ga je die onder de aandacht brengen? Een van de mogelijkheden is om dit crossmediaal te doen. Dit betekent dat je de vacature offline plaatst in een (lokale) krant en online, via bijvoorbeeld indeed.nl en Vacaturetreffers.nl. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier of bel naar 0342-494880

Anne werkt als e-commerce marketeer bij BDUmedia en ze is o.a. verantwoordelijk voor vacatures, Regiotreffers en andere e-commerce toepassingen.