Chat with us, powered by LiveChat

5 tips om er voor te zorgen dat jouw vacature WEL opvalt.

De economie groeit momenteel nog steeds door en het aanbod in banen blijft groeien. Een goed teken voor alle werkzoekenden, want in veel sectoren liggen de banen voor het oprapen. Misschien ook wel in jouw branche en regio. Zoek je nieuwe medewerkers maar lijkt de ideale kandidaat nog mijlenver te zijn? Zorg er dan voor dat jouw openstaande functie wél opvalt tussen alle andere vacatures en vind de perfecte kandidaat in je eigen regio! Hoe? Door onder andere deze tips in praktijk te brengen:

Gebruik unieke bulletpoints in je vacaturetekst

Vermijd de standaardeisen zoals ‘flexibele instelling’ of ‘geen 9-tot-5 mentaliteit’ maar stel enkele eisen op waaraan de ideale kandidaat echt moet voldoen. Motivatie merk je in het sollicitatiegesprek wel op, dus al deze eisen kun je negeren. Wel kan het niveau of aantal jaar werkervaring voor jouw functie belangrijk zijn. Vat enkele ‘harde eisen’ samen en verwerk deze in de vacaturetekst. De bullet points gebruik je nu om bijvoorbeeld samen te vatten wat werken bij jouw bedrijf zo leuk maakt. Hebben jullie een gezellige vrijdagmiddagborrel? En is doorgroeien binnen jouw bedrijf een makkie? Allemaal unieke bullet points die een vacature net wat aantrekkelijker én opvallender maken.

Maak je vacature SEO proof

De zoektocht naar een baan begint meestal op een vacaturesite of via Google. Door het gebruiken van een unieke en niet gangbare functienaam krijg je misschien een opvallende vacature, maar dit kan er wel voor zorgen dat jouw vacature minder goed vindbaar is. De meest online gezochte zoekwoorden zijn te vinden via de zoekwoordplanner van Google. Kijk hierbij ook naar de locatie. Vaak zoeken werkzoekenden op de functienaam in combinatie met een provincie, streek of stad. Voor een werkgever heeft personeel uit de eigen regio de voorkeur en hetzelfde geldt voor de werknemer. Doe hier je voordeel mee en neem ook de plaatsnaam/regio mee in de meta omschrijving.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort en krachtig

Wist je dat een lezer gemiddeld minder dan 50 seconden nodig heeft om een vacaturetekst als ongeschikt te beoordelen? Begin dus niet met een algemene inleiding over het bedrijf maar wijs direct op de kernpunten van de functie en de inhoud ervan. Wees ook niet te lang van stof in de eerste alinea en vermeld daarop volgend de functieomschrijving van jouw vacature. Niet geheel onbelangrijk: vergeet de vestigingsplaats niet! Algemene informatie over het bedrijf kun je als laatste vermelden. Wees ook hier beknopt en laat zien in wat voor bedrijf deze kandidaat terecht komt. Dat brengt ons direct bij tip 4.

Beschrijf de werkomgeving- en sfeer

Is het rustig of ‘gezellig druk’? Wordt er iedere week een gezellige vrijdagmiddag borrel georganiseerd of kijkt elk personeelslid in het voorjaar al uit naar het beruchte kerstfeest? Is de organisatie informeel of formeel te noemen? Hoe is de bereikbaarheid per auto/trein? Benoem enkele kernpunten uit jouw bedrijf die de sfeer goed omschrijven en tevens aantrekkelijk maken om er te komen werken. Deze punten vermeld je als laatste in je vacature. Voornamelijk omdat het losstaat van de functie zelf, maar wel interessant is om te vermelden. Zo houd je je aan een logische opbouw van de vacature en is het ook voor zoekmachines duidelijk waar de tekst over gaat.

Gebruik Adwords

Heb je je vacature SEO-proof opgesteld, maar vallen de reacties tegen? Bekijk dan de mogelijkheden van Adwords eens. Tegenwoordig Google Ads genoemd. Gebruik de zoekwoordplanner van Google alvorens je de advertentie opstelt. Vergeet niet te checken of er op losse woorden of op samenstellingen wordt gezocht; ‘accountmanager’ kan bijvoorbeeld meer resultaten opleveren dan ‘account manager’. Indien je een + voor elk woord plaatst in de Google Ads omgeving, dan adverteert Google hier gericht op. Vergeet ook hier niet de plaats/regio mee te nemen, aangezien hier vaak op gezocht wordt.

Bonustip: Maak gebruik van een compleet vacaturepakket

Potentiële werknemers geven de voorkeur aan een baan in de regio. Ben je van plan om verschillende kanalen in jouw regio in te zetten maar weet je niet precies welke hier geschikt voor zijn? Dan is een vacaturepakket een interessante optie. In de vacature pakketten van BDUmedia is rekening gehouden met elk budget door drie varianten aan te bieden. Deze verschillen in grootte, aanbod, bereik en budget. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om de vacaturesite vacaturetreffers.nl te combineren met het bereik van onze huis-aan-huis kranten, nieuwssites, andere vacaturesites en social media. Je kunt nu nog t/m het einde van 2018 gebruik maken van onze aanbieding. Bekijk deze hier.

Maak gebruik van onze aanbieding

 

Wilfred is marketing manager bij BDUmedia en samen met het marketing team dagelijks bezig om het productportfolio en onze eigen mediamerken te blijven ontwikkelen.