Chat with us, powered by LiveChat

5 tips om uw vacature onder de aandacht te brengen

Het opstellen van een vacature lijkt simpel. Uw bedrijf biedt namelijk iets aan, waar potentiële werknemers naar op zoek zijn. Maar hoe trekt u de aandacht van deze groep mensen, zonder een enorm budget te spenderen aan advertentiekosten, waardoor de vacature nog steeds niet bij de ideale kandidaat onder ogen is gekomen?

Juist nu, in een tijdperk waarin de vraag naar personeel groter is dan het aanbod, zal het onder de aandacht brengen van uw vacature van essentieel belang zijn.

1. Gebruik een unieke functietitel
Dit is het meest belangrijke en tevens opvallende stuk van uw vacature.

Wanneer bekend is dat de banenmarkt voor verkoopmedewerkers of vrachtwagenchauffeurs verzadigd is, kan een unieke functietitel meer mensen aanspreken. Wees creatief en benoem verkoopmedewerkers tot ‘sales kanjers’ en vrachtwagenchauffeurs tot ‘Helden op de weg’.

Wellicht dat deze functietitel daarnaast mensen aanspreekt die niet in uw functieprofiel passen, maar wel de perfecte kandidaat in hun netwerk hebben.

Let op: Wees niet al te vaag met een unieke functietitel. Niet alle functies lenen zich voor een transformatie, waardoor deze wijziging een averechts effect kan hebben.

2. Eindig met een sterke ‘call to action’

Een ‘call-to-action’ is een marketingterm die verwijst naar ‘een instructie naar het publiek toe om een onmiddellijke reactie uit te lokken’. Zo wordt deze regelmatig gebruikt in nieuwsbrieven (klik hier voor 10% korting) webshops, of op websites.

De gewenste actie op uw vacature is, dat potentiële kandidaten gaan reageren.

Moedig ze nog iets harder aan door een aantrekkelijke ‘call to action’ te creëren, zoals:

Reageer nu om ook deel uit te maken van dit dynamische team in een super gezellige werkomgeving.

Of:

“Reageer op deze functie als jij van je hobby jouw werk wil maken!”

3. Gebruik verschillende media kanalen

De inzet van meerdere media kanalen kan uiteindelijk meer reacties opleveren. Kennis van  uw potentiële kandidaten is echter wel aan te bevelen. Waar bevinden zij zich vooral en welke media gaan zij raadplegen bij het zoeken naar een baan?

Gebruik maken van social media en een eigen netwerk is echter wel altijd aan te bevelen.

Mocht u uw vacature hier een boost willen geven, dan kost het een kleine moeite om deze (betaald) te promoten.

Bekijk ook eens de mogelijkheden van offline adverteren. De vacature wordt dan meestal tussen andere vacatures geplaatst, waardoor potentiële kandidaten weten waar ze moeten zijn voor het vinden van een passende baan. Is het belangrijk voor u dat werknemers uit de regio komen, zet dan lokale media in.

Extra tip: Vraag andere werknemers ook eens om de vacature te delen. Wie weet bevindt die nieuwe, leuke collega zich in hun netwerk. Het kost u immers niets en hoe opvallender de vacature, des te meer interactie = bereik!

4. Wees duidelijk

Een vacature kan bomvol informatie staan, maar uiteindelijk niet de gegevens bevatten die uw potentiële kandidaat graag wilt terug zien. En dat kan zorgen voor minder reacties. Zorg er in ieder geval voor dat onderstaande, niet voor de hand liggende, eisen in uw vacature zijn opgenomen om teleurstelling bij beide partijen te voorkomen:

  • Hoeveelheid uren die de functie minimaal omvat
  • Standplaats van het bedrijf
  • Salaris (indien mogelijk)
  • Contactpersoon (e-mail & telefoon)
  • Minimum vereiste opleiding of bepaalde certificaten

5. Vertel wat over het bedrijf

Begin de vacature niet met een standaardtekst over het aantal medewerkers dat het bedrijf rijk is en een complete geschiedenis. Vermeld juist waarom medewerkers het zo graag naar hun zin hebben en deel wat informatie over de afdeling waar de betreffende functie voor open staat.

Vermeld eventueel een quote van één van uw werknemers en vraag waarom hij/zij graag bij u werkt. Kandidaten hebben zo een beter profiel van hoe het er binnen een organisatie echt aan toe gaat.

Zelf een vacature plaatsen?

Kent u onze unieke vacature pakketten? Al vanaf € 225,- bereikt u zowel offline als online potentiële kandidaten bij u in de regio. Klik  hier voor meer informatie.

Wilfred is marketing manager bij BDUmedia en samen met het marketing team dagelijks bezig om het productportfolio en onze eigen mediamerken te blijven ontwikkelen.